Jak vybrat bezpečnostní mříže do oken a dveří

Bezpečnostní mříže patří mezi účinné způsoby, jak zabránit vstupu zloděje do chráněných prostor. Na rozdíl od jiných způsobů ochrany nemovitosti, jako jsou bezpečnostní dveře nebo zabezpečená okna, se jedná o prvek, který je na první pohled vidět. I tím dokáže odradit zloděje od vloupání.

Jak vybrat bezpečnostní mříže do oken a dveří

Kam se hodí mříže

Nejčastěji se tato ochrana používá na oknech ve sklepě a v prvních patrech domu, která jsou snadno přístupná z ulice a díky svému umístění by mohla být jednoduše prokopnutá nebo vypáčená. Dále se hodí na balkony a samozřejmě také na vstupní dveře do budovy.

Využívají se především ve skladech a provozovnách, hodí se ale také pro rodinné nebo bytové domy, kde se tímto způsobem zabezpečují nižší patra a sklepy.

Jaké jsou hlavní výhody mříží

  • viditelný způsob zabezpečení vchodu v místech, která by zloději snadno mohli využít
  • zachování původních dveří a snadná instalace
  • možnost zároveň uzavřít a větrat prostor, a to díky uzamčení mříže na otevřeném okně nebo v otevřených dveřích

Na co se zaměřit při výběru mříží

Umístění a typ mříží

Existují dva základní typy mříží, a to mříže otvíravé a mříže pevné. Každý typ se hodí pro jiné prostory.

Otvíravé mříže se logicky hodí do dveří, abychom umožnili jejich otevření a průchod lidí. Mříže se zamykají za pomoci zámků, přičemž si můžete zvolit, jestli na dveře umístíte jeden, dva nebo pro jistotou tři. Pro větší pohodlí správce je možné všechny tři odemykat stejným klíčem. Je ale nutné, aby se jednalo o bezpečnostní zámek s cylindrickou vložkou nebo kvalitní visací zámek. Na co by vám byly kvalitní mříže, kdyby se daly snadno odemknout?

Oproti tomu pevné mříže se hodí do oken, která nepotřebujeme otevírat směrem ven. Nemají žádný zámek ani panty, jedná se o pevné a dobře zabudované ocelové tyče, které zabrání vniknutí jakémukoli zloději.

TIP: Pokud přemýšlíte o pořízení bezpečnostních mříží, jediné, co musíte udělat, je změřit vybrané okno nebo dveře. S údaji poté můžete jít rovnou za odborníkem, který vám vysvětlí všechny parametry bezpečnostních mříží a pomůže vybrat ty vhodné právě do vašeho prostoru.

Barva mříží

Barvu mříží zvolte podle barvy fasády a vlastního vkusu. Někdo volí stejný odstín fasády a mříže, aby byl vzhled budovy zvenku zachován. Někdo naopak chce, aby mříž byla výrazně viditelná, proto volí kontrastní odstín.

Existují také různé dekorativní mříže, které ale často lépe vypadají, než chrání. Nenechte se proto zmást hezkým designem a vždy se zajímejte také o kvalitu mříží. Zloději umí být velmi kreativní a v případě, že se jim nepodaří vniknout do daného objektu vlastními silami, mohou si přivézt na pomoc auto s navijákem, kterému nekvalitní zabudované mříže jen těžko odolají.

Bytelnost a kvalita mříží

Aby mříže byly opravdu neproniknutelné, je třeba, aby byly kvalitní a z těch nejlepších materiálů. Tyče by měly být ideálně z masivní oceli, která je po celé délce tyče bez přerušení. Pokud jsou mříže otvíravé, měly by být doplněny jen bezpečnostními trezorovými panty. U pevných mříží navíc doporučujeme pořídit si dvojité ocelové tyče. Každá masivní tyč je zdvojená s tím, že vnitřní tyč se otáčí, což znemožňuje jejich přeřezání. Jednoduché a efektivní!

Povrchová úprava mříží

I samotná povrchová úprava je důležitá. Aby vám mříže vydržely dlouhá léta, zvolte mříže s protikorozní odolností a trvanlivovou povrchovou úpravou. Nejúčinnější kombinací je čtyřstupňová ochrana, která všechny tyto body splní: zinkování, fosfátování, práškové lakování a následné vypálení v peci při vysoké teplotě.

Uchycení mříží

Posledním bodem, kterému byste měli věnovat pozornost při výběru, je uchycení mříží do stěny. Mělo by znemožňovat jakékoli vypáčení, vytržení nebo ohnutí. Rozhodně se musíte vyhnout jednoduchému přimontování na stěnu, které bezpečí budovy příliš nezlepší. Takové mříže se dají snadno odmontovat nebo odtrhnout od stěny. Je proto třeba zvolit kvalitnější kotvení. 

I v tomto případě existují různé způsoby. Jinak se bude instalovat mříž do cihlové nebo porobetonové zdi rodinného domu, jinak se budou uchycovat na dřevěnou chatu.

Pokud máte bezpečnostní dveře ADLO, pak bude jejich součástí také bezpečnostní ADLO zárubeň vyplněná železobetonem. V takovém případě se otvíravé mříže uchycují přímo do této zárubně. Existují různé způsoby, jak uchycení přizpůsobit tvaru profilu a hloubce zárubně, aby mříže zapadly do vaší stěny.

U pevných mříží je situace o trochu jednodušší. Pro instalaci je nejbezpečnější závitový způsob kotvení do stěny, který znemožňuje odmontování celé mříže. To je možné podpořit chemickým kotvením. Mříže se umisťují do výklenku okna (tzv. ostění), vzhled budovy tak narušují jen minimálně. Tyto mříže je možné nainstalovat nejen při stavbě, ale v jakékoli chvíli po zateplení a dokončení fasády.

Chci bezpečnostní mříže

adlo.cz
chatar-chalupar.cz
hobby.instory.cz

Mohlo by vás zajímat